BIOPHILISCH ONTWERP


Waarom ? : Om onze kwaliteit van leven als mens te behouden, moeten we de ecosystemen van de aarde omarmen.


Hoe ? : Door duurzaam gedrag te stimuleren door middel van design.


BIOPHILIC DESIGN is een concept dat binnen de bouwsector wordt gebruikt om de connectiviteit van bewoners met de natuurlijke omgeving te vergroten door gebruik te maken van directe natuur, indirecte natuur en ruimte- en plaatsomstandigheden. Gebruikt op zowel gebouw- als stadsschaal, wordt betoogd dat dit idee gezondheids-, milieu- en economische voordelen heeft voor gebruikers van gebouwen en stedelijke omgevingen.

ADEMEN. Is het je ooit opgevallen hoe je je voelt als je buiten bent? Misschien is het een wandeling over het strand of door het bos. Thuis kunt u buitengewoon veel plezier beleven in uw eigen tuin. Zelfs je eenvoudige potplanten kunnen je vreugde brengen! Dit 'gevoel' is wat de bouwstenen vormen van 'Biophilia'. Maar het gaat niet alleen om hoe we ons verhouden tot de natuur; het gaat erom hoe contact met de natuur ons gelukkiger, creatiever en gezonder maakt.

VERENIGDE NATIES voorspelt dat tegen 2030 60% van de wereldbevolking in stedelijke omgevingen zal leven. Hoewel we een meer verstedelijkte beschaving zijn geworden, is het alsof onze menselijke instincten een verbinding met onze natuurlijke omgeving nodig hebben. Het begrijpen van die relatie tussen mens en natuur wordt een enorm probleem in de wereld van interieurontwerp en architectuur. Het ontwerpen van biofiele ruimtes gaat over het teruggeven van die verbinding met de buitenwereld aan de mensen, door de natuur op te nemen of te imiteren in meubels of de structuur van het ontwerp van interieurs en gebouwen.

ONDERZOEK concludeert dat 23% van de klanten die een hotelkamer boeken, bereid is meer te betalen voor kamers met uitzicht op de natuur. Dit komt doordat mensen zich van nature kalm voelen bij het observeren van de natuur. Aan het werk in de kantoorruimte. 10% van het verzuim van medewerkers door een te gebrek aan verbinding met de natuur in de architectuur. Mensen worden creatief en geïnspireerd wanneer ze worden omringd door "groen" van planten. Medewerkers voelen zich gezonder en energieker. Kopers van onroerend goed zijn bereid meer te betalen, 13% meer voor onroerend goed met een goed zicht op de natuur. En in het onderwijs een groei van 22% in concentratie, focus en schooltestresultaten voor kinderen die studeren in natuurlijke omgevingen. Gezondheidszorg laat een afname van 8% zien van lang ziekenhuisverblijf voor patiënten in kamers met uitzicht op bomen, planten, water (elementen van de natuur).