BIOFILISCH ONTWERP


Waarom? : Om onze kwaliteit van leven als mens te behouden, moeten we de ecosystemen van de aarde omarmen.


Hoe? : Door duurzaam gedrag aan te moedigen door middel van design.


 

BIOFILISCH ONTWERP is een concept dat binnen de bouwsector wordt gebruikt om de connectiviteit van bewoners met de natuurlijke omgeving te vergroten door gebruik te maken van directe natuur, indirecte natuur en ruimte- en plaatsomstandigheden. Er wordt beweerd dat dit idee zowel op gebouw- als op stadsschaal wordt gebruikt en voordelen heeft voor de gezondheid, het milieu en de economie voor de gebruikers van het gebouw en de stedelijke omgeving.

 

ADEMMEN. Is het je ooit opgevallen hoe je je voelt als je buiten bent? Misschien is het een wandeling op het strand of door het bos. Thuis kun je buitengewoon veel plezier beleven in je eigen tuin. Zelfs je bescheiden potplanten kunnen je vreugde brengen! Dit 'gevoel' vormt de bouwstenen van 'Biophilia'. Maar het gaat niet alleen om hoe we ons verhouden tot de natuur; het gaat erom hoe contact met de natuur ons gelukkiger, creatiever en gezonder maakt.

 

VERENIGDE NATIES voorspelt dat in 2030 60% van de wereldbevolking in stedelijke omgevingen zal leven. Hoewel we een meer verstedelijkte beschaving zijn geworden, is het alsof onze menselijke instincten een verbinding met onze natuurlijke omgeving nodig hebben. Het begrijpen van die relatie tussen mens en natuur wordt een enorm probleem in de wereld van interieurontwerp en architectuur. Het ontwerpen van biofiele ruimtes gaat over het teruggeven van die verbinding met het buitenleven aan de mensen, door de natuur te integreren of te imiteren in meubels of de structuur van het ontwerp van interieurs en gebouwen.

 

ONDERZOEK heeft geconcludeerd dat 23% van de klanten die een hotelkamer boeken, bereid is meer te betalen voor kamers met uitzicht op de natuur. Dit komt omdat mensen zich van nature kalm voelen bij het observeren van de natuur. Aan het werk in de kantoorruimte. 10% van het ziekteverzuim van medewerkers door te weinig verbinding met de natuur in de architectuur. Mensen worden creatief en geïnspireerd wanneer ze worden omringd door "groen" planten. Medewerkers voelen zich gezonder en energieker. Kopers van onroerend goed zijn bereid meer te betalen, 13% meer voor onroerend goed met mooi uitzicht op de natuur. En in het onderwijs een groei van 22% in concentratie, focus en schooltestresultaten voor kinderen die in een natuurlijke omgeving studeren. Gezondheidszorg laat een reductie van 8% zien van lang ziekenhuisverblijf voor patiënten in kamers met uitzicht op bomen, planten, water (elementen van de natuur).